Polynesiërs zijn bang voor niemand

Kokosnoten plukken in Polynesie

StarVerse kokosnoten plukken in Polynesië. De kokospalm is erg belangrijk Eilanden vol palmbomen op deze eilanden.

Polynesië betekent 'veel eilanden'. Het zijn er inderdaad wel heel veel: een paar duizend, waarvan de meeste onbewoond Onbewoond eiland zijn.

Dat enorme eilandenrijk hebben wij opgesplitst in een aantal kleinere, zoals de Markiezeneilanden, de Vriendschapseilanden en de Tuamotu-eilanden (ook wel de Lage Eilanden of de Gevaarlijke Eilanden genoemd). Tot die Tuamotu's behoren Takapoto en Ana’a.

Driehoek PolynesiëTRANSPARANTWetenschappers hebben vastgesteld dat de eilandbewoners in de Polynesische driehoek al duizenden jaren lang contact met elkaar hebben; ze verhuisden vaak naar een ander eiland pijltje

Nergens anders ter wereld maakten zeevaarders in de oudheid zulke grote reizen.

De Polynesische driehoek loopt van Hawaii in het noorden, naar Nieuw-Zeeland in het zuidwesten, en dan naar Paaseiland in het oosten.

De totale oppervlakte van die driehoek is 50 miljoen vierkante kilometer. Op de eilanden wonen ongeveer vier miljoen mensen, maar de meesten zijn 'import'. Er zijn nog hooguit één miljoen echte Polynesiërs over.

Migratie PolynesiëDe allereerste Polynesiërs kwamen waarschijnlijk drieduizend jaar geleden Migratie vanuit Taiwan van Taiwan Kinderen Taiwan (Formosa) pijltje

Familie

De Polynesiërs vormen één grote familie. De bewoners van Takapoto Kinderen Takapoto zijn verwant met de Maori's Maori kinderen van Nieuw-Zeeland, met de Paaseilanders Kinderen Paaseiland, maar ook met de Hawaiianen Hawaii kinderen. Hun talen en hun gewoontes lijken op elkaar.

De Polynesiërs zijn gèèn familie van de aboriginals Aboriginal kinderen van Australië of van de papoea's Papoea kinderen van Papua Nieuw-Guinea. Met deze bevolkingsgroepen zijn grote verschillen. Dat kun je ook vandaag de dag nog zien.

Bijvoorbeeld: de Polynesiërs zijn een dapper en krijgshaftig volk. Ze houden (hielden) van strijd. Dat ondervonden de Nederlanders die dachten de lakens te kunnen uitdelen aan den lijve Abel Tasman in de Moordenaarsbaai Abel Tasman in de Moordenaarsbaai Le Maire knokt met Polynesiers.

Bang

TRANSPARANTRechts zie je een filmpje van een krijgsdans van de Maori's. Blanken werden al bang als ze die dans zagen pijltje

De boodschap is: Wij laten niet met ons sollen. Het gevolg was dat de Maori's in hun land nog steeds invloed hebben.

De Maori's bezetten belangrijke plaatsen in de regering en in het parlement van Nieuw-Zeeland. Zo beslissen ze mee over hun land en hun toekomst. Ze worden gerespecteerd. Zo'n situatie zie je ook op andere eilanden in Polynesië.

Gedwee

De aboriginals van Australië daarentegen zijn veel gedweeër. Zij zijn zacht Aboriginal meisje van aard, te zacht om weerstand De Australische missing generation te bieden tegen de blanke indringers. Ze lieten zich vaak wegsturen naar het onherbergzame binnenland waar de blanken niet wilden wonen. Ze kwamen niet massaal in opstand, ze voerden geen oorlog Aboriginals geketend tegen de blanken. Vandaag de dag hebben de aboriginals in Australië niets te vertellen.

Foto's

Hieronder vind je foto's van Polynesië, die vaak ook iets zeggen over Takapoto of het boek Haaieneiland. Sommige foto's heeft Rob Ruggenberg zelf gemaakt, andere komen uit (oude) boeken of tijdschriften of, in een enkel geval, van het internet.

Als je op de foto's klikt worden ze groot. Nog een keer klikken en ze worden weer klein.

Foto uit polynesie
Altijd die zee

Foto uit polynesie
Mysterieus

Foto uit polynesie
Wat was het mooi...

Foto uit polynesie
Aan elkaar genaaid

Foto uit polynesie
Onbewoond?

Foto uit polynesie
Film

Foto uit polynesie
Ik wil mee!

Foto uit polynesie
Aan het werk

Foto uit polynesie
Wrak

Foto uit polynesie
Avond

Foto uit polynesie
Tiki

Foto uit polynesie
Heer en meester

Foto uit polynesie
Chillen

Foto uit polynesie
Oppassen!

Foto uit polynesie
De eerste surfers

Foto uit polynesie
Stuurmanskunst

Foto uit polynesie
Missionaris

Foto uit polynesie
Vissersfamilie

placeholder

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer dan zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Nu’i  |  Roemer  |  Jacob Roggeveen  |  Ana’a  |  Haaien  |  Nederlandse sporen  |  Zwarte parels  |  Orkanen  |  Tatoeage  |  Scheurbuik  |  Kannibalen  |  Navigatie  |  Verdwenen pubers  |  Atol  |  Inspiratie  |  Robinson Crusoë

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.