Pas op: de rifhaai heeft slechte ogen !

Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarEen jongen heeft een zwartpunt rifhaai gedood en brengt hem naar het strand

Bij Takapoto Een kaart van Takapoto wemelt het van de zwartpunt rifhaaien. Je herkent ze aan het zwarte uiteinde van hun rugvin. Deze soort is gevaarlijk. Soms vallen ze mensen aan, niet van honger of bloeddorst, maar als gevolg van hun slechte ogen. Waarschijnlijk ziet de rifhaai niet of hij een mens voor zich heeft of een vis.

Haaien in het binnenmeertransparantDeze haaien hebben geen kegeltjes in het netvlies van hun ogen Rifhaai van dichtbij. Daardoor kunnen ze bijna geen kleuren of details zien.

Ze kunnen wel erg goed beweging zien, en contrast, vooral 's nachts Haaien zijn 's nachtds nog gevaarlijker

Bij proeven bleek dat een rifhaai hele kleine voorwerpen kan zien, maar de vorm Vis of mens? daarvan kan hij niet goed onderscheiden.

Bij de aanvallen op mensen Aanval van haaien bijten deze haaien meestal in benen of voeten Rifhaai hapt in voet , soms ook in armen of handen. Waarschijnlijk zien ze onze ledematen voor vissen aan. Dat gebeurt Rifhaai valt visser aan op Takapoto ook op Takapoto...

Vlakbij het strand

Haaien omringen snorkelaarstransparantTerwijl andere haaiensoorten meestal ver uit de kust blijven, komen de rifhaaien juist heel Haaien vlakbij zwemmers dichtbij.

Ze jagen tussen het rif en vlakbij Rifhaai in ondiep water het strand. Dat maakt ze extra gevaarlijk voor mensen pijltje

Ze vallen aan als ze bloed ruiken, en ze worden agressief als ze als ze een buit zien waar ze niet bij kunnen, zoals vissen in een net of aan een speer.

Ook als er ineens heel veel Veel haaien bijeen haaien zijn kun je beter snel het water uitgaan. Toch nemen toeristen nog altijd risico's haaien en snorkelen haaien en badgasten met deze haaien.

In de buurt van een haventje, of bij een schip dat voor anker ligt, moet je nooit gaan zwemmen. Daar hangen altijd hongerige rifhaaien rond haaien bij schepen die hopen dat er iets ietbaars overboord wordt gegooid.

Kinderen

Rifhaai in ondiep watertransparantVolgens oude verhalen speelden kinderen vroeger met de haaien. Ze gingen op de haaien zitten, of ze lieten zich door de haaien door het ondiepe water trekken, zoals op deze foto pijltje

Toen Rob Ruggenberg op Takapoto was heeft hij dat niet gezien, en de eilandbewoners ontkenden dat dat ooit was gebeurd.

Rob had op Takapoto zelf ook last van de haaien Rifhaaien op Takapoto . Iedere keer als hij het water in ging om te zwemmen cirkelden ze om hem Rifhaai in ondiep water heen. Gelukkig leerde de eilandbevolking De eilandbevolking heeft ervaring met de haaien hem snel hoe hij de rifhaaien kon verjagen .

Gevangen

In Azië worden iedere dag duizenden van deze haaien gevangen Afgesneden vin van haai om hun vinnen (waar soep van gekookt wordt). De soort wordt nog niet bedreigd, maar het scheelt niet Zuinig met haaien veel. Vraag in een Chinees restaurant dus nooit meer om haaienvinnensoep.

Op Takapoto laten de meeste eilandbewoners de rifhaaien met rust Haaienvangst. De mensen zeggen dat haaien niet lekker smaken. Waarschijnlijk speelt het eeuwenoude geloof dat de geesten van de voorouders Afbeelding haai op Polynesisch geld in de haaien wonen hierbij ook een rol.

Wil jij ook zwemmen met haaien?

In Europa zie je zwartpunt rifhaaien soms in dierentuinen, en in grote aquariumcomplexen, en in attracties voor toeristen en duikers, zoals in Scheveningen Rifhaaien bij Sealife in Scheveningen. Op Neeltje Jans, in Zeeland, kun je zelfs met deze haaien zwemmen Zwemmen met haaien op Neeltje Jans !

In België zijn ze te zien in Aquatopia in Antwerpen en in het National SEA LIFE Marine Park in Blankenberge.


placeholder

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer dan zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Nu’i  |  Roemer  |  Jacob Roggeveen  |  Ana’a  |  Nederlandse sporen  |  Zwarte parels  |  Orkanen  |  Tatoeage  |  Scheurbuik  |  Kannibalen  |  Navigatie  |  Verdwenen pubers  |  Polynesië  |  Atol  |  Inspiratie  |  Robinson Crusoë

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.

transparant