Drama: de verdwenen pubers van Takapoto

Kinderen op Takapoto

StarKinderen op Takapoto spelen een gevaarlijk (en verboden) spel met de golven
Foto: Rob Ruggenberg

Kinderfoto PolynesiëTRANSPARANTAls je op Takapoto Een kaart van Takapoto aankomt merk je al gauw dat er op het eiland iets vreemds aan de hand is.

Er zijn geen pubers.

De leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar ontbreekt volledig.

Jongere kinderen zijn er wel. Ouderen zie je ook genoeg, maar die tussengroep, die tieners, die zie je niet. Nergens.

Geen school

Op het kleine eiland is geen school voor voortgezet onderwijs. Dat betekent dat alle kinderen boven de 11 jaar ergens anders naar school moeten.

De meeste jongeren vliegen Kinderen vliegtuig naar Tahiti, of naar een ander groot eiland. Daar wonen ze in een pension of een internaat. Ze komen twee keer per jaar voor vakantie terug naar Takapoto.

Dat lijkt simpel, maar het is een drama Vertrek van Takapoto . De jongsten, van 11 of 12 jaar, willen vaak niet weg. Ze willen niet naar zo'n ver eiland, weg van hun familie, van hun vrienden.

Maar ze moeten, want zo is de wet. Al jarenlang Kinderen internaat .

Het gebeurt op alle eilandjes van Frans Polynesië. In totaal wonen drieduizend scholieren in drieëntwintig internaten op andere, grote eilanden.

Tahiti

Op Tahiti (het grootste eiland van Frans Polynesië) ontmoette Rob later een aantal jongeren Kinderen op Tahiti Takapoto meisjes op Tahiti die afkomstig waren van Takapoto. Ze zaten op Tahiti op de middelbare school of op de universiteit les in het park en ze woonden in zo'n internaat. Alleen in de vakanties Jongeren uit Takapoto kwamen ze thuis.

Kinderfoto PolynesiëTRANSPARANTOp Tahiti, vertelden ze, raakten ze snel gewend aan Pape’ete (de stad), aan moderne dingen, aan uitgaan. Een heel ander leven dan op Takapoto.

Vaak ontmoeten ze op Tahiti iemand op wie ze verliefd worden. En dan willen ze niet meer terug naar dat saaie Digitaal lesgeven Takapoto, waar niets te beleven valt, waar je alleen kunt vissen Vissen of kokosnoten Meisje met copra schoonmaken.

Hierdoor raakt Takapoto, waar nog maar een paar honderd mensen wonen, langzaam ontvolkt. Straks woont er niemand meer, en wordt het alleen nog bezocht door een verdwaalde toerist Toeristen die ziet hoe mooi het eiland is...

Satelliet

Om hier iets aan te doen experimenteren sommige Polynesische eilanden nu met digitaal lesgeven via een satellietverbinding. Het voordeel is dat de jongeren hun eiland niet meer hoeven te verlaten.

De docent staat op een middelbare school op Tahiti. Op de eilanden kijken de leerlingen dan naar een groot scherm Digitaal lesgeven , een soort smartboard.

Kinderfoto PolynesiëTRANSPARANTOp Takapoto is deze oplossing er (nog) niet. Het is duur en de eilanden zijn arm. En voor de universiteit zul je toch naar Tahiti moeten, of naar Frankrijk.

Foto's

Hieronder vind je foto's van jongeren op Takapoto, op Tahiti en op enkele andere eilanden in Frans Polynesië.

Sommige foto's heeft Rob Ruggenberg zelf gemaakt, andere komen uit (oude) boeken of tijdschriften, zoals de foto hiernaast pijltje

In een enkel geval komen de foto's van het internet.

Als je op de foto's klikt worden ze groot. Nog een keer klikken en ze worden weer klein.

Kinderfoto Polynesië
Helpster

Kinderfoto Polynesië
Schoolkinderen

Kinderfoto Polynesië
Met de familie

Kinderfoto Polynesië
Hoedjes

Kinderfoto Polynesië
Zo heten wij

Kinderfoto Polynesië
Danser

Kinderfoto Polynesië
In de regen

Kinderfoto Polynesië
Fietsen op Takapoto

Kinderfoto Polynesië
In het dorp

Kinderfoto Polynesië
Vingers

Kinderfoto Polynesië
Vangst van de dag

Kinderfoto Polynesië
Bloemen

Kinderfoto Polynesië
Bij een tiki

Kinderfoto Polynesië
Altijd bij de zee

Kinderfoto Polynesië
Bij de palmboom

Kinderfoto Polynesië
Op het strand

AFSCHEID

StarAfscheid van Takapoto. Kinderen brengen Rob weg naar het kleine vliegveld

placeholder

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer dan zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Nu’i  |  Roemer  |  Jacob Roggeveen  |  Ana’a  |  Haaien  |  Nederlandse sporen  |  Zwarte parels  |  Orkanen  |  Tatoeage  |  Scheurbuik  |  Kannibalen  |  Navigatie  |  Polynesië  |  Atol  |  Inspiratie  |  Robinson Crusoë

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.