Drama: de verdwenen pubers van Takapoto
Kinderen op Takapoto spelen een gevaarlijk (en verboden) spel met de golven Foto: Rob Ruggenberg
Als je op Takapoto aankomt merk je al gauw dat er op het eiland iets vreemds aan de hand is.
Er zijn geen pubers.
De leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar ontbreekt volledig.
Jongere kinderen zijn er wel. Ouderen zie je ook genoeg, maar die tussengroep, die tieners, die zie je niet. Nergens.
Geen school
Op het kleine eiland is geen school voor voortgezet onderwijs. Dat betekent dat alle kinderen boven de 11 jaar ergens anders naar school moeten.
De meeste jongeren vliegen naar Tahiti, of naar een ander groot eiland. Daar wonen ze in een pension of een internaat. Ze komen twee keer per jaar voor vakantie terug naar Takapoto.
Dat lijkt simpel, maar het is een drama . De jongsten, van 11 of 12 jaar, willen vaak niet weg. Ze willen niet naar zo'n ver eiland, weg van hun familie, van hun vrienden.
Maar ze moeten, want zo is de wet. Al jarenlang .
Het gebeurt op alle eilandjes van Frans Polynesië. In totaal wonen drieduizend scholieren in drieëntwintig internaten op andere, grote eilanden.
Tahiti
Op Tahiti (het grootste eiland van Frans Polynesië) ontmoette Rob later een aantal jongeren
die afkomstig waren van Takapoto. Ze zaten op Tahiti op de middelbare school of op de universiteit en ze woonden in zo'n internaat. Alleen in de vakanties kwamen ze thuis.
Op Tahiti, vertelden ze, raakten ze snel gewend aan Pape’ete (de stad), aan moderne dingen, aan uitgaan. Een heel ander leven dan op Takapoto.
Vaak ontmoeten ze op Tahiti iemand op wie ze verliefd worden. En dan willen ze niet meer terug naar dat saaie Takapoto, waar niets te beleven valt, waar je alleen kunt vissen of kokosnoten schoonmaken.
Hierdoor raakt Takapoto, waar nog maar een paar honderd mensen wonen, langzaam ontvolkt. Straks woont er niemand meer, en wordt het alleen nog bezocht door een verdwaalde toerist die ziet hoe mooi het eiland is...
Satelliet
Om hier iets aan te doen experimenteren sommige Polynesische eilanden nu met digitaal lesgeven via een satellietverbinding. Het voordeel is dat de jongeren hun eiland niet meer hoeven te verlaten.
De docent staat op een middelbare school op Tahiti. Op de eilanden kijken de leerlingen dan naar een groot scherm , een soort smartboard.
Op Takapoto is deze oplossing er (nog) niet. Het is duur en de eilanden zijn arm. En voor de universiteit zul je toch naar Tahiti moeten, of naar Frankrijk.
Foto's
Hieronder vind je foto's van jongeren op Takapoto, op Tahiti en op enkele andere eilanden in Frans Polynesië.
Sommige foto's heeft Rob Ruggenberg zelf gemaakt, andere komen uit (oude) boeken of tijdschriften, zoals de foto hiernaast
In een enkel geval komen de foto's van het internet.
Als je op de foto's klikt worden ze groot. Nog een keer klikken en ze worden weer klein.
|