Nu’i was mooi maar gevaarlijk

Star  Meisjes uit Polynesië. Zo
ongeveer zag
Nu’i er uit
  pijltje


Hoe Nu’i er uitzag weet niemand. Er bestaan geen afbeeldingen van haar. Rob bekeek veel foto's, en zocht op Takapoto Een kaart van Takapoto naar een meisje dat lijkt op Nu’i, die in zijn boek Haaieneiland een belangrijke rol speelt.

Nuitransparant De twee meisjes hierboven, en de twee meisjes hiernaast pijltje lijken nog het meest op de Nu’i die in Robs hoofd tot leven kwam: mooi maar gevaarlijk.

Eeuwenlang riepen zeelieden Zeeman in Polynesie en reizigers die Polynesië Polynesië bezochten dat op deze eilanden de mooiste meisjes van de hele wereld woonden.

Maar vroeger hadden wij andere schoonheidsidealen dan nu. Zou een Nederlandse jongen van nu verliefd worden op een meisje dat haar gezicht Meisje met tatoeage heeft getatoeƫerd, of soms haar halve lijf Meisje met tatoeage ?

Tegenwoordig hebben de meeste Polynesische meisjes geen tatoeages meer, behalve soms een wat kleinere Tahiti meisje met tatoeage . Wat dat betreft lijken ze op meisjes uit Europa (hier lees je meer over tatoeages).

Niet mee spotten!

nuidappertransparantUit oude beschrijvingen weten we dat meisjes en vrouwen op de Polynesische eilanden vroeger weinig te vertellen hadden — de mannen waren de baas. Vrouwen mochten niet eens in hun eentje in een kano de zee op.

Maar er waren ook meisjes en vrouwen met wie niet te spotten viel Vechtende meisjes Polynesië. De Polynesische mythologie (eeuwenoude verhalen over het ontstaan van de aarde en de godenwereld) staat bol van moedige meisjes en vrouwen. En de mannen waren echt niet allemaal Man en vrouw op Tahiti, foto uit 1875 van die macho-typen.

Daarom heeft de schrijver van Haaieneiland van Nu’i een meisje gemaakt dat dapper is, en haar mannetje staat. En gevaarlijk is ze ook, daar komt de Nederlandse matroos die haar lastigvalt snel achter...

Overgrootvader

TututemanarikeTransparantMet de oude Tututemanarike (zie plaatje rechts pijltje ) heeft Nu’i een ingewikkelde relatie. Ze houdt van haar knorrige overgrootvader, en hij houdt ook van haar, maar dat laten beiden niet gauw merken. Dat is iets van alle tijden.

Als Roemer ten tonele verschijnt verandert Nu’i. Net als Roemer blijkt het meisje bereid zich aan te passen aan de ander. Ook dat is soms lastig, maar het hoort bij het volwassen worden.

Uiteindelijk gaan de twee voor elkaar door het vuur.

Nu’i's dorp

Hoe het dorp Moeava Een kaart van Takapoto eruit zag, waar Nu’i woonde, is niet te zeggen. Ook in werkelijkheid heeft een orkaan het dorp vernietigd. Er is vrijwel niets Het  vroegere dorp Moeava van Moeava terug te vinden.

Aan de andere, wat veiliger kant van het eiland is het dorp later opnieuw opgebouwd. Daar wonen nu een paar honderd mensen in houten huizen met golfplaten daken, die niet veel Takapoto tabu beter zijn dan die oude hutten... Er is ook altijd gebrek aan drinkwater. Polynesië is Frans, maar het land trekt zich niet veel van deze eilanden aan (behalve om er vieze kernproeven Franse kernproeven in Polynesie te nemen).

Oud dorp van de Tuamotu-eilandenTransparantWaarschijnlijk zag het dorp Moeava er toen uit als op het plaatje rechts pijltje

Hier nog een paar oude, ingekleurde foto's van de Tuamotu De Tuamotu archipel eilanden (waartoe zowel Takapoto als Ana’a behoren) : Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden Oud dorp van de Tuamotu-eilanden.

De Tuamotu-eilanden zijn allemaal atollen: kleine koraaleilanden, die maar één of twee meter boven de oppervlakte van de oceaan uitsteken.

Twintig maal Nu’i

Hieronder vind je twintig oude en nieuwe foto's van Polynesische meisjes, die samen met de foto's hierboven het totaalbeeld vormen van Nu’i, de heldin van het boek.

Je ziet dat veel foto's bij het water zijn gemaakt, bij het binnenmeer of bij zee. Polynesiërs houden nu eenmaal van de zee (en van grote zeedieren zoals schildpadden Meisje op schildpad en Meisje bij een dolfijn dolfijnen), die ze nóóit kwaad zullen doen.

Je ziet ook dat de meisjes vaak bloemen in het haar dragen. Op alle Polynesische eilanden, dus ook op Takapoto, vinden mensen bloemen heel belangrijk!

Als je op de kleine foto's klikt worden ze groot — pas op: op sommige foto's zijn de meisjes een beetje bloot; dat was daar heel normaal.

Polynesisch meisje
Kruisje

Polynesisch meisje
Zwarte parels

Polynesisch meisje
Ansichtkaart

Polynesisch meisje
Vuur maken

Polynesisch meisje
Schelpen zoeken

Polynesisch meisje
Bij een oude marae

Polynesisch meisje
Bananenbomen

Polynesisch meisje
Voor de hut

Polynesisch meisje
Pose

Polynesisch meisje
Aronskelk

Meisje op Takapoto
Voor de haaien

Polynesisch meisje
Strand

Polynesisch meisje
Modern

Polynesisch meisje
Gardenia's

Polynesisch meisje
Tiki

Polynesisch meisje
Met zijn drieën

Polynesisch meisje
Versierd

Polynesisch meisje
Op de palmboom

Polynesisch meisje
Dans

Polynesisch meisje
Hengelen

placeholder

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer dan zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Roemer  |  Jacob Roggeveen  |  Ana’a  |  Haaien  |  Nederlandse sporen  |  Zwarte parels  |  Orkanen  |  Tatoeage  |  Scheurbuik  |  Kannibalen  |  Navigatie  |  Verdwenen pubers  |  Polynesië  |  Atol  |  Inspiratie  |  Robinson Crusoë

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.