Boekbespreking, spreekbeurt of presentatie

Klik hier om terug te keren naar het feiten overzicht

StarPolynesische schoolkinderen na een uitvoering op school

(foto gemaakt op Tahiti - daar gaan de jongeren van Takapoto naar school)

Deze pagina is bedoeld voor scholieren of studenten die Haaieneiland gebruiken voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.

Je vindt hier feitelijke informatie over het boek, de inhoud, de auteur en de tekenaars.

bullet Auteur
De schrijver van Haaieneiland is Rob Ruggenberg. Hij is van beroep dagblad-journalist. Dit is zijn zesde jeugdroman. Achtereenvolgens schreef hij Het verraad van Waterdunen (2006), Slavenhaler (2007), Manhatan (2009), IJsbarbaar (2011) en De boogschutter van Hirado (2013). Al die boeken vielen vaak in de prijzen.

bullet Uitgever
Haaieneiland wordt uitgegeven door Querido in Amsterdam. De eerste druk verscheen in oktober 2015.

bullet Omslag
omslag Haaieneiland Wil Immink heeft de omslag gemaakt. Daarop zie je de Africaensche Galey die op het rif bij Takapoto is gelopen. Aan deze kant van het eiland staat veel wind en de zee is onstuimig. In het water wemelt het van de grijze zwartpunt rifhaaien pijltje

bullet Landkaart
De landkaart in Haaieneiland is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij maakte gebruik van oude landkaarten om de situatie rond 1720 zo precies mogelijk weer te geven.

bullet Polynesië
Achtergronden over Polynesië, de eilanden in de Stille Zuidzee, en de Nederlandse ontdekkingsreizen vind je via de pagina Waargebeurd of verzonnen?

bullet Genre
Haaieneiland is een historische jeugdroman. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in de Stille Zuidzee rond 1720.

bullet Plaatsen
Het eerste deel van het boek speelt zich af in Nederland (Middelburg en Amsterdam), en op de Stille Oceaan, tijdens de dramatische zoektocht van Jacob Roggeveen naar het mysterieuze Zuidland.
In deel twee en drie verplaatsen de gebeurtenissen zich naar Takapoto en Ana’a, twee kleine eilanden in de Stille Zuidzee (het zuidelijk deel van de Grote of Stille Oceaan).

bullet Het onderwerp/thema
In alle boeken van Rob Ruggenberg komen dezelfde thema's terug: de botsing van culturen, en hoe jongeren grote moeilijkheden overwinnen. Om te overleven in de harde, rauwe wereld van de volwassenen heb je vrienden nodig.

bullet Het verhaal
Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.

Polynesisch meisje zittendbullet Hoofdpersonen
Roemer: een jongen uit Middelburg die samen met zijn broer meegaat met de expeditie van Jacob Roggeveen,
Nu’i: een dapper meisje op het eiland Takapoto, in de Stille Zuidzee .

bullet Bijfiguren
Swart Jan: een matroos aan boord van een van de schepen van Roggeveen,
Balthus Jansse: een kwartiermeester (onderofficier) aan boord van een van de schepen van Roggeveen,
Tututemanarike: een oude man op Takapoto met veel verstand van de zee.

bullet Karakters
Roemer is een jongen die een beschermd leven leidde. Zijn ouders en zijn broer zorgden goed voor hem. Maar als hij alleen overblijft, moet hij het zelf zien te redden. Daardoor gaat hij anders naar volwassenen kijken. Uiteindelijk maakt hij zijn eigen keuzes, en aanvaardt hij de consequenties daarvan. Hij leert voor zichzelf op te komen - en voor het meisje van wie hij gaat houden. Zo wordt hij volwassen.
Nu’i is een zelfstandig en eigenwijs meisje. Maar ze is ook eenzaam op het eiland, en ze is bang dat ze haar leven zal moeten slijten zonder vriend of man. De komst van Roemer brengt daar verandering in.
De twee moeten zich aanpassen, aan elkaar, en aan elkaars cultuur. Dat is lastig, maar het hoort bij het volwassen worden. Uiteindelijk gaan ze voor elkaar door het vuur.

bullet Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling te wekken voor Polynesië, en voor geschiedenis).

bullet Prijzen
In september 2017 won Haaieneiland de Thea Beckmanprijs 2017 voor de beste historische jeugdroman van de afgelopen twee jaar. Het boek won ook De Jonge Beckman, de prijs van de Jeugdjury. Dat de twee jury's het roerend eens waren was nooit eerder voorgekomen vierkantje Haaieneiland werd ook genomineerd (voorgedragen) voor de Prijs van de Jonge Jury 2017. Meer dan dertienduizend jongeren stemden in het voorjaar van 2017 op het boek dat zij het mooiste vinden. Haaieneiland eindigde bij de laatste drie, maar won uiteindelijk niet vierkantje Eerder al werd Haaieneiland gekozen op de Tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2016, samen met andere prachtige boeken. vierkantje In november 2016 gaven de gezamenlijke boekwinkeliers in Zeeland Rob de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel. Hij kreeg die prijs niet alleen voor Haaieneiland, maar voor al zijn boeken.

bullet Foto's
Als je voor je verslag of werkstuk foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.

bullet Jouw werkstuk en het ©opyright
Teksten en foto's op deze website mag je vrij gebruiken. Uitzondering: enkele foto's van Piet den Blanken worden beschermd door copyright. Die mag je dus niet overal voor gebruiken. Maar Piet zegt dat scholieren en studenten zijn foto's wel gratis mogen gebruiken in boekbesprekingen en werkstukken, en bij spreekbeurten. Lees ook het stukje over auteursrechten op de pagina foto-verantwoording.

Mailtje sturen naar Rob RuggenbergJe mag alles vragen

Nog vragen? Als je nog iets wilt weten, mag je altijd een mailtje sturen naar Rob Ruggenberg, de schrijver van het boek pijltje
Je kunt hem vragen wat je wilt, maar niet om jouw boekverslag of een samenvatting te schrijven, want dat moet je zelf doen.

Als je voor school een werkstuk of een boekverslag/recensie over Haaieneiland hebt geschreven, dan is Rob daar nieuwsgierig naar. Je doet hem een plezier door het naar hem op te sturen. Je krijgt beslist een bedankje.

Stuur je boekverslag of recensie dus maar gauw op!

Rob komt op bezoek

Rob komt ook op bezoek, als jouw school dat wil. Bijvoorbeeld om in jouw klas te vertellen over Haaieneiland (en over zijn andere boeken). Hij legt uit waarom historische jeugdromans belangrijk zijn.

Zwaard gemaakt van het zwaard van een zwaardvisPlaceholder Rob vertelt over de tijd waarin Haaieneiland zich afspeelt: hoe de Nederlanders zich gedroegen in de Stille Zuidzee, en over zijn eigen reizen daarheen.

Hij neemt bijzondere voorwerpen mee uit die tijd, waaronder echte zwarte parels van Takapoto, een vuursteengeweer en Roemers witte zwaard, gemaakt van het zwaard van een zwaardvis 

Klik hier voor de website van de stichting Schrijvers School SamenlevingRob is aangesloten bij de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). Zeg maar tegen je onderwijzer of docent dat de SSS snel en gemakkelijk een schoolbezoek regelt. Voor je het weet staat Rob voor je neus!

Klik hier voor de website van de Stichting Lezen in Belgie Schoolbezoek kan ook in België. Rob heeft hierover afspraken gemaakt met de Stichting Lezen in België. Vraag aan je docent of leerkracht om een klassebezoek te regelen via www.stichtinglezen.be, of via telefoonnummer 02.201.00.32 in Antwerpen.


Gele scheidingslijn

Kennis Meer informatie

Gele stip Meer informatie over Polynesië, Nederlandse ontdekkingsreizen en de hoofdpersonen in dit boek vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?
Gele stip Je kunt hier ook recensies en andere artikelen lezen die in kranten en tijdschriften hebben gestaan.
Gele stip Informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaars via het menu aan de linkerkant.
Gele stip Bij het schrijven van Haaieneiland en bij het maken van deze website heeft de schrijver gebruik gemaakt van deze bronnen.

Gele scheidingslijn

Vergrootglas Niet gevonden wat je zocht? Gebruik dan Robs zoekpagina.

Gele scheidingslijn