Peter-Paul Rauwerda, tekenaar

"Alleen voor wie in dromen gelooft, komen dromen uit..."

 
 
 
 
 
 

Foto Peter-Paul Rauwerda

StarPeter-Paul Rauwerda aan het werk

Peter-Paul
tekende de
landkaart in
Haaieneiland

 
 
 
 
 
 


De landkaart in Haaieneiland is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij maakte ook al de kaarten in De boogschutter van Hirado, in IJsbarbaar, in Manhatan, in Het verraad van Waterdunen, en in Slavenhaler.

Je herkent zijn stijl onmiddellijk. De kaart lijkt op die uit een oud boek, maar is veel duidelijker. Onnodige zaken zijn weggelaten, waardoor je in één oogopslag ziet waar het verhaal zich afspeelt. En als je kaart goed bekijkt, zie je overal belangrijke details die in het verhaal een rol spelen.

Niets liever

Peter-Paul werd op 8 september 1970 in Den Haag geboren. Nu woont hij in Heiloo. Zijn hele leven doet hij niets liever dan tekenen.

Hij vertelt: "Sinds ik klein was heb ik overal en altijd getekend: op stoepen, op schoolbankjes, op papieren tafelkleden in restaurants, en op het gips van een vriendje met een gebroken been. Later tekende ik voor het schoolblad en nog later voor het universiteitsblad toen ik econometrie studeerde."

In 1996 werd Peter-Paul 'beroeps': toen werd hij tekenaar bij Oberon Medialab, waar hij animaties maakt voor games en voor websites.

Haaieneiland kaarttransparantHij is de vaste kaartenmaker voor de boeken van Rob Ruggenberg. Rechts zie je een stukje uit zijn kaart in Haaieneiland pijltje

Voordat Peter-Paul gaat tekenen bestudeert hij eerst oude landkaarten, om precies te zien hoe in die tijd de rivieren liepen en de kustlijnen.

Want die veranderen nogal eens. Wat nu aan het land vastzit, was toen soms een eiland, met rondom zee.

Vijftig jeugdboeken

Zijn tekeningen vind je in meer dan vijftig jeugdboeken, zoals in Guus Kuijers Het boek van alle dingen en Florian Knol en in Jaap ter Haars Boris.

Peter-Paul heeft drie kinderen en soms vraagt hij ze om voor hem te poseren. "Dat scheelt een hoop moeite," zegt hij.

Het werken aan kinderboeken vindt hij het allerleukste dat er is. "Want in kinderboeken is alles mogelijk," zegt hij. "En alleen voor wie in dromen gelooft, komen dromen uit..."

Gele scheidingslijn

Gele stip Meer weten? Peter-Paul Rauwerda heeft een prachtige, eigen website, vol met tekeningen, animaties en illustraties.

Gele stip Als je hier klikt krijg je de Haaieneiland-kaart groot (in hoge resolutie: 6 MB groot). Dan kun je hem printen.

Gele scheidingslijn

transparant