GELE LIJN

HAAIENEILAND

HaaieneilandTijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen naar het mysterieuze Zuidland vergaat een van zijn schepen.Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland.

Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien...

Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Haaieneiland het verhaal van Roemer, de jongste wegloper, en Nu’i, het enige meisje van zijn leeftijd op het eiland.

Het grootste gevaar komt van Ana’a, een ander eiland. Overal in de Stille Zuidzee zijn de krijgers van Ana’a gevreesd om hun wreedheid — en om hun kannibalisme.

Een kaart van Takapoto

Het dramatische verhaal van de ondergang van Roggeveens schip bij Takapoto Een kaart van Takapoto is bekend. Maar niemand wist hoe het met de vijf weglopers is afgelopen.

Nooit eerder had iemand die vraag gelegd naast de oude geschiedenissen van de kleine eilanden van de Stille Zuidzee.

Het duizelde Rob Ruggenberg toen hij in archieven in Nederland, in Australië en op Tahiti nieuwe aanwijzingen op het spoor kwam.

Gesprekken met Australische taalkundigen brachten hem nog verder.

En ten slotte vielen tijdens Ruggenbergs weken-lange onderzoek op Takapoto alle puzzelstukjes op hun plaats.

Het resultaat is dit razendspannende verhaal, gebaseerd op tal van waargebeurde feiten.

Ruggenberg gebruikt die vele feiten ook om een meeslepend beeld te schetsen van een kleine Polynesische eiland-samenleving in de 18de eeuw — en van de bizarre rol die de vijf weggelopen Nederlanders daar toen in speelden.

Gele lijn

Rob RuggenbergPlaceholderHaaieneiland is Ruggenbergs zesde historische jeugdroman:

cijfer Zijn debuut Het verraad van Waterdunen (2006) won een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, en werd ook genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.

In 2007 verscheen Slavenhaler, dat de Libra Wentelprijs won.

cijfer Manhatan (2009) kreeg de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderboekwinkels, en daarna de Publieksprijs van de Brabantse Letteren.

cijfer IJsbarbaar (2011) werd bekroond met een Vlag en Wimpel (9-12 jaar). Het boek won ook de Prijs van de Jonge Jury 2013 (12-16 jaar).

cijfer De boogschutter van Hirado (2013) won de prijs van de jongerenjury van de Thea Beckman-prijs 2015 en werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2015.

Gele lijn

Haaieneiland is geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar. Het boek verscheen in oktober 2015 bij Querido, Spui 10a, Amsterdam.
In september 2017 won het boek zowel de Thea Beckmanprijs 2017 als de Jonge Beckman 2017 (de prijs van de jongerenjury)

English summary.

GELE LIJN