E.M. Querido, uitgever

Uitgeverij Querido bestaat al honderd jaar. De uitgeverij werd in 1915 opgericht door Emanuel Querido, een man die veel hield van boeken en schrijven. In de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar hij werd verraden. De Duitsers brachten hem naar het concentratiekamp Sobibor, waar hij in 1943 werd vermoord.

Singel 262Zijn naam leeft voort in de uitgeverij. Querido is nu een van de bekendste uitgeverijen van Nederland. Querido Kind geeft per jaar ongeveer 60 boeken uit, nieuwe boeken en herdrukken.

pijltje Op de tekening links zie je waar Querido is gevestigd, Spui 10a in Amsterdam (die tekening is gemaakt door Philip Hopman).

Emanuel Querido begon al gelijk in 1915 met het uitgeven van jeugdboeken: Querido´s Daalder Bibliotheek — maar deze serie bestond maar korte tijd.

Na de oorlog

Ook in de periode na de Tweede Wereldoorlog verscheen maar af en toe een kinderboek, zoals Het nieuwe boek voor de jeugd en Omnibus voor de jeugd, en de door Annie M.G. Schmidt samengestelde bloemlezing De ark van mensen, dieren en dingen (1955).

Eigenlijk pas door het enthousiasme van de latere uitgeefster Tine van Buul werd serieus werk gemaakt van een apart Querido Kinderboekenfonds. Dat fonds begon in 1971 met de uitgave van Annie M.G. Schmidts Pluk van de Petteflet. In 1995 verscheen het eerste Vlaamse jeugdboek in het fonds: Blote handen van Bart Moeyaert.

Auteurs

Veel succesvolle schrijvers hebben in de loop van de tijd aansluiting gezocht en gevonden bij Querido. Na Annie M.G. Schmidt kwamen Miep Diekmann en Guus Kuijer, gevolgd door Imme Dros, Veronica Hazelhoff, Wim Hofman, Rindert Kromhout, Joke van Leeuwen, Simon van der Geest, Anton Quintana, Toon Tellegen, Francien Oomen, Marjolijn Hof, Edward van de Vendel, Hans Hagen, Bibi Dumon Tak, Benny Lindelauf, Anna Woltz, Rob Ruggenberg en vele anderen.

Illustratoren

Ook heel wat illustratoren hebben het succes van de jeugdboeken bepaald. Bekende namen: Thé Tjong Khing, Fiep Westendorp, Martijn van der Linden, Peter-Paul Rauwerda, Gerda Dendooven, Harrie Geelen, Annemie en Margriet Heymans, Jan Jutte, Mance Post, Sylvia Weve, Bas Mazur en nog vele anderen.

Klik voor de website van Querido KindOver het leven van Emanuel Querido kun je meer lezen in zijn biografie die geschreven is door Willem van Toorn: Emanuel Querido. 1871-1943. Een leven met boeken.