Lesmateriaal voor het onderwijs

School op Takapoto

StarOp Takapoto gaat vandaag niemand naar school

In Haaieneiland vertelt Rob Ruggenberg de onbekende geschiedenis van de Nederlanders in de Stille Zuidzee. Onze enige belangrijke ontdekkingsreiziger in de achttiende eeuw - Jacob Roggeveen - ondernam met drie schepen een zoektocht naar het mysterieuze Zuidland. De tocht was vergeefs en verliep dramatisch.

Het boek laat zien hoe het afliep met de vier volwassen matrozen en de veertienjarige jongen, die na het verlies van een van de schepen de benen namen op het paradijselijke eiland Takapoto.

Hierdoorheen vlecht Ruggenberg het verhaal van de liefde van de jongen voor Nu’i, het mooiste meisje van de hele wereld. Volwassen worden is in de Stille Zuidzee net zo moeilijk als bij ons.

Voor jongens en meisjes

Ruggenberg schrijft historische avonturenboeken die geschikt zijn voor jongens én meisjes. Voor IJsbarbaar won hij de Prijs van de Jonge Jury 2013 (de Griffeljury bekroonde dat boek ook nog eens met een Vlag en Wimpel). Ook zijn andere boeken vielen vaak in de prijzen.

Waargebeurd

Een belangrijk deel van dit verhaal is waargebeurd, een aspect dat jonge lezers over het algemeen erg aanspreekt. Het boek laat zien hoe de oude Polynesiërs aankeken tegen Nederlanders, en wat wij vonden van die vreemde bewoners van de eilanden van de Stille Zuidzee.

Net zoals de andere historische jeugdboeken van Ruggenberg is ook Haaieneiland erg spannend. Het boek biedt leesplezier en geeft ondertussen gedegen informatie. Het leent zich uitstekend om voor te lezen, of om te gebruiken bij projecten.

Haaieneiland is geschikt voor een brede groep: van de bovenbouw van de basisschool tot en met de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Hulp

Scholen die zelf projecten rond het boek willen ontwikkelen kunnen vrij gebruik maken van deze website.

Leerlingen die een werkstuk of leesverslag maken vinden op de website concrete hulp en aanwijzingen.

De site bevat veel feitelijke informatie over het leven op Nederlandse schepen, onze zoektochten naar verre landen en grote schatten en de wic in de achttiende eeuw.

Schrijver op bezoek

Ruggenberg komt ook in uw klas op bezoek, als u dat wilt. Hij laat zien welke delen van zijn boek gebaseerd zijn op feiten. Zo'n bezoek past perfect in een beleid dat gericht is op leesbevordering. Na afloop wil iedereen (zijn boeken) lezen!

Klik hier voor de website van de stichting Schrijvers School SamenlevingIn de klas vertelt hij over het intensieve onderzoek dat hij heeft gedaan, onder meer op Takapoto zelf, op Tahiti en in Australië. Hij neemt bijzondere Polynesische voorwerpen mee die in het boek een rol spelen (zoals zwarte parels en een vuursteengeweer en een origineel zwaardvis-zwaard). Ruggenberg is aangesloten bij de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS).

Klik hier voor de website van de Stichting Lezen in Belgie Lezingen in België zijn ook mogelijk, met subsidie. De auteur heeft hiervoor afspraken met de Stichting Lezen in België. Meer informatie op www.stichtinglezen.be of neem contact op via telefoonnummer 02.201.00.32 in Antwerpen.

De auteur kan benaderd worden voor vragen. Stuur een mailtje via deze pagina.

Gele scheidingslijn