Meer spannende boeken
van Rob Ruggenberg

 

Hou je ook zo van mooie boeken over vroeger?

Lees dan ook die andere razendspannende avonturen- romans van Rob Ruggenberg: Het verraad van Waterdunen, Slavenhaler, Manhatan, IJsbarbaar en De boogschutter van Hirado.

Al die boeken werden gekozen tot Kerntitels voor de Jonge Jury. Dat betekent dat ze behoren tot de top van wat er in Nederland aan jeugdboeken verschijnt. IJsbarbaar won zelfs de grote Prijs van de Jonge Jury.

 

Gele scheidingslijn

 
Rob Ruggenberg

Bekroond met een Vlag & WimpelDe Griffeljury bekroonde Het verraad van Waterdunen ook nog eens met een Vlag & Wimpel. Zij noemde het boek dit boek over weeskinderen in de Tachtigjarige Oorlog rauw, origineel en bloedstollend.

nummertje  Waterdunen - het verhaal :

Het verraad van Waterdunen gaat over Robbe, die door zijn oom aan een wrede Spaanse soldaat wordt verkocht. En over Lo, die met drie andere meiden probeert te overleven — door te roven en te moorden. Ze vluchten naar Waterdunen, een klein eiland voor de Zeeuwse kust dat bij slecht weer onder water loopt.

Als je dit boek begint te lezen, laat het je niet meer los. Je sluit de hoofdpersonen in je hart, en je legt het pas weg als je weet hoe het met hen afloopt... Geloof je het niet? Lees dan de recensies.

Gele scheidingslijn

 
Het verraad van Waterdunen

nummertje  Slavenhaler - het verhaal :

Slavenhaler speelt zich af in 1637 (ongeveer 65 jaar na het avontuur op Waterdunen). Tyn, een weesjongen, gaat in Afrika op zoek naar zijn zwarte halfzusje. Als hij denkt dat ze dood is wordt hij net zo wreed als de andere matrozen van het slavenschip waarop hij vaart.

Het halfzusje heet Obaa. Ze is betrapt bij het stelen van de heilige stenen van een dode tovenaar. Ze wordt naar een tovenaarsdorp in het binnenland gebracht waar ze wel raad weten met lastige meiden. Onderweg gebeuren vreselijke dingen.

Eén ding is zeker: als je van Ruggenbergs aanpak en schrijfwijze houdt, dan vind je Slavenhaler helemaal fantastisch. Lees de recensies. Of lees dit jury-rapport van de Libra Wentelprijs, die het boek kreeg.

Opmerking: in juni 2013 kreeg Slavenhaler een nieuwe omslag, zie hiernaast Pijltje naar rechts

Gele scheidingslijn

 
Slavenhaler

nummertje  Manhatan - het verhaal :

Peye, een doodarme Amsterdamse jongen, zoon van een prostituee, gaat op zoek naar zijn vader. Zijn zoektocht brengt hem naar Amerika, waar de Nederlanders een kolonie hebben gesticht op het eiland Manhatan. Zijn vader is (denkt hij) de baas van die kolonie. De man begint een vreselijke oorlog tegen de indianen.

Het leven van de jongen raakt verstrikt met dat van een zwarte slavenjongen die uit Manhatan ontsnapt, en met dat van een indianenmeisje die wegloopt van haar stam. De drie worden vrienden en alleen dankzij die vriendschap kunnen ze overleven. Hoewel...

Het is een heftig boek ('Niet geschikt voor watjes', schreef een krant). De avonturen van Peye en zijn vrienden zul je nooit vergeten, hoe oud je ook wordt! Het boek won onder meer de Publieksprijs 2010 van de Nederlandse Kinderboekwinkels. En lees hier de recensies, die spreken voor zich.

Gele scheidingslijn

 
Manhatan

nummertje  IJsbarbaar - het verhaal :

Bekroond met een Vlag & WimpelplaceholderEerst bekroond met een Vlag & Wimpel, en toen ook nog eens winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2013.

In 1624 brengt een zware storm een Nederlands schip naar de oostkust van Groenland. De zeelieden gaan er aan wal, zien een dorpje, er breekt een gevecht uit en de Nederlanders ontvoeren twee Inuit, onder wie een jongen.

Over die jongen gaat dit boek. Rob Ruggenberg heeft dit waargebeurde verhaal omgewerkt tot een spannend jeugdboek. Je volgt Nunok, zo heet die jongen, op zijn tocht door Nederland. Hij ontsnapt aan dieven, moordenaars en gewetenloze dokters.

Nunok wil ten koste van alles terug naar Groenland, met in zijn zak een geschenk dat hij in Amsterdam heeft gestolen, en dat het leven van zijn meisje op Groenland voor altijd zal veranderen.

Een geweldig boek. Het won belangrijke prijzen. Lees vooral ook de recensies.

Gele scheidingslijn

 
IJsbarbaar

nummertje  Hirado - het verhaal :

Een jongen uit Veere en een Japans meisje vechten voor hun leven. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt De boogschutter van Hirado boek het hartverscheurende verhaal van de verboden liefde van Reyer voor Sakura, de dochter van een samoerai uit Hirado.

Daar, in het uiterste zuidwesten van Japan, heeft de VOC een gigantische handelpost gebouwd, en leert Reyer het vak van koopman. Zijn leermeesters denken alleen aan geldverdienen en macht.

Reyers baas trouwt met Sakura, een jong meisje dat door haar vader naar de VOC-kooplieden wordt gestuurd. Ze haat haar stinkende echtgenoot en alles loopt fout.

In dit oude Japan, vol christenvervolgingen, list en geweld riskeert Reyer alles om het leven van het meisje te redden. Hij gebruikt daarbij de yumi, de extreem lange Japanse boog waarmee een zoon van een Chinese piraat hem leert schieten.

Lees vooral ook de recensies.

Gele scheidingslijn

 
IJsbarbaar